Całkiem jasne polotmave na początek

Uherský Brod Kounic Uherský Brod Kounic, czyli Vídeňský Ležák 11°. W czasie spotkania numer osiemnaście wprowadziliśmy kilka nowości. Po pierwsze dorobiliśmy się statywu i trochę lepszego aparatu do robienia zdjęć, czego może do końca jeszcze nie widać, bo potrzebujemy pokombinować trochę ze światłem lub jaśniejszym obiektywem, ale i tak uprościło to nam znacznie degustację. Po drugie z góry postanowiliśmy ułożyć kolejność degustacji piw przygotowanych na ten wieczór według jednej prostej zasady, zaczynamy od tych najsłabszych jeśli chodzi o zawartość alkoholu, a kończymy na tych najmocniejszych. Początkiem roku 2014, dość przypadkowo, piwem z browaru Uherský Brod otwarliśmy spotkanie numer piętnaście, tym razem rozpoczęliśmy od Kounica z tego samego browaru, który okazał się być najlżejszym piwem czekającym na nas tego wieczoru. Etykieta mówi, że jest to lager wiedeński, w Czechach zwanych polotmavym. Piwo razem z kilkoma innymi lagerami z mniejszych browarów zakupione zostało w Czechach w postaci zgrabnych siedmiopaków, o których już kiedyś pisaliśmy. Po przelaniu piwa do szklanek zaskoczyła nas nieco barwa – jasno bursztynowa, po polotmavym spodziewaliśmy się nieco ciemniejszego koloru. Piana na piwie jest dość słaba. W aromacie dominuje strona słodowa, nie wyczuwamy zapachów pochodzących od chmielu, pojawia się za to bardzo delikatna metaliczność. Nie jest to może zbyt przyjemne, ale na tym poziomie jest akceptowalne. Wysycenie piwa, podobnie jak piana, jest także dość słabe. W smaku, tak jak w zapachu dominuje strona słodowa, goryczka jest niska. Piwo w smaku jest dość pełne pomimo ekstraktu na poziomie 11° i alkoholu 4.6% vol. Piwo zdecydowanie niczego nie urywa, ale też, poza delikatnym żelazem w aromacie, nie ma się do czego zbytnio przyczepić. Jeśli ktoś ma ochotę na nieco lżejszego i nieco ciemniejszego lagera, to czeskie polotmave w postaci Kounica z Uherskiego Brodu może być ciekawą propozycją.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.