Waszczukowe – Łycha Zbycha

08-DSC_0584 Waszczukowe – Łycha Zbycha. Ciężki kaliber. Małżonka zakupiła dla mnie ciekawostkę z browaru Waszczukowe, więc choć fanem piw torfowych nie jestem, wypada spróbować. Długo się za to zabierałem, piwo odstało swoje w lodówce, ale w końcu naszedł ten czas aby go spróbować. Na etykiecie znajdziemy informację, że Łycha Zbycha została uwarzona na podstawie receptury piwa które zajęło pierwsze miejsce w kategorii Whisky Stout na Warszawskim Konkursie Piw Domowych 2015. Poza tym mamy tutaj barona w kapeluszu z cygarem i szklanką whisky, także już po etykiecie wiadomo czego można się tutaj spodziewać.

Piwo czarne, nieprzejrzyste. Piana średnio obfita, beżowa, trwała. W aromacie nuty torfowe, zdecydowanie dominujące ale nie przesadzone. Ciężko doszukać się czegoś poza aromatami pochodzącymi od słodu wędzonego torfem. W pierwszym łyku od razu daje o sobie znać bardzo gładka faktura tego piwa. Wysycenie na średnim poziomie. Piwo pełne, ale nie przesadnie słodkie. Finisz półwytrawny, goryczka niska. Paloność, jak na stout, też niezbyt intensywna. Gdzieś na trzecim planie pojawia się kawa i czekolada, ale dominują nuty pochodzące od tofu. Wpływu wspomnianych na etykiecie płatków dębowych ciężko mi jest się tutaj doszukać. Jest za to bardzo gładko, zapewne za sprawą słodu owsianego i może też żytniego. Nie ma mocnej paloności, ani kwaśności.

Nie jest fanem piw warzonych z udziałem słodu wędzonego torfem, ale Łycha Zbycha to poziom dla mnie akceptowalny. Torf jest zdecydowanie na pierwszym planie, dominuje, ale nie jest przesadzony. Poza torfem mamy tutaj na mój gust dość łagodnego Foreign Extra Stouta. Ani to piwo sesyjne, ani wyrywające z butów, ale jak na moje osobiste preferencje to prezentuje poziom przynajmniej przyzwoity.

Ocena ogólna 3/5

Data przydatności: 28/03/2018
Alkohol – 6,5%
Ekstrakt – 16,5%
IBU – ?
Cena – 9,69 zł (Spar)
Skład: woda, słody: jęczmienny, wędzony, owsiany, żytni palony, pszeniczny czekoladowy, zakwaszający, granulat chmielowy, drożdże piwowarskie, płatki dębowe.
Uwarzone w browarze Jan Olbracht w Piotrkowie.

Dodaj komentarz

Możesz użyć HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>