Browar Zamkowy Cieszyn – FES Cieszyński

DSC_0900 Browar Zamkowy Cieszyn – FES Cieszyński. Zwycięzca Konkursu Piw Pracowniczych 2016. Festiwalowi Birofilia od lat towarzyszył Konkurs Piw Domowych i późniejsze Grand Championy. Ale oprócz tego konkursu odbywały się także mniej znane konkursy: Konkurs Piw Rzemieślniczych i Konkurs Piw Pracowniczych dla pracowników organizatora czyli Grupy Żywiec. W 2015 na bazie zwycięskiej receptury uwarzono West Coast IPA, a w 2016 ten eksperyment powtórzono. Zwycięzcą Konkursu Piw Pracowniczych w 2016 został Pan Wojciech Purol z swoim Foreign Extra Stout. Tak jak w przypadku niedawnego Fruit Wheat piwo wypuszczone na rynek pod marką cieszyńskiego browaru, trzymając się obecnej stylistyki etykiet.

Barwa ciemna, prawie czarna. Lekkie zmętnienie. W aromacie na pierwszym planie kawa i umiarkowana paloność. Do tego odrobina czekolady, ale dominuje tutaj kawa, choć nie jakieś mocne espresso, a raczej coś bardziej kojarzącego się z kawą zbożową. Piana średnio obfita, beżowa, szybko redukująca się do cienkiego kożuszka. Wysycenie niskie, bardzo pasujące do stoutu. W smaku wytrawne, w pierwszym odczuciu wydaje się nieco wodniste, ale po kilku łykach już jest w porządku, choć nieco pełni tutaj brakuje. Pomimo tego, że jest tu tylko 6,5% alkoholu z 16% ekstraktu. Wszystko to jest jednak nieco pozorne bo piwo po przełknięciu pozostawia lepką warstwę na ustach. Dziwnie się to trochę komponuje z niezbyt wysoką jednak pełnią w smaku. Takiego efektu spodziewamy się raczej przy o wiele mocniejszych imperialnych stoutach. Nie ma tutaj kwaśnosci, którą często można spotkać w piwach w tym stylu, jest za to delikatna paloność, a wręcz popiołowość pozostająca w posmaku. Goryczka chmielowa co najwyżej średnia, można by nawet powiedzieć że niska. Bardziej kontruje to tutaj wszystko chyba palony jęczmień. Nie ma tutaj jakieś specjalnej ferii aromatów i smaków, a raczej jest bardzo przyzwoita mocniejsza wersja dry stoutu. Całość aromatu w sumie przyjemna, ale średnio intensywna. W smaku dzieje się trochę mniej, ale sumarycznie wszystko stoi na przyzwoitym poziome.

Podsumowując – piwo naprawdę dobre. Nie oszałamiające, ale po prostu dobre. Jak na swoje parametry to pije się naprawdę lekko, absolutnie nie czuć tutaj 6,5% alkoholu. Jedyny minus to dość wysoka cena. Ponad 10 zł za FES z nie tak małego browaru to według mnie całkiem sporo. No ale po Porterze Jubileuszowym i Fruit Wheat do takich cen piw z Cieszyna chyba trzeba się przyzwyczaić.

Ocena ogólna 4/5

Data przydatności – 03/09/2017
Alkohol – 6,5%
Ekstrakt – 16%
IBU – ?
Cena – 10,5 zł (sklep specjalistyczny)
Skład: woda, słody jęczmienne, płatki owsiane, słód żytni, jęczmień palony, płatki jęczmienne, chmiele: Northern Brewer i Fuggles.

One comment

  1. Pingback: Browar Zamkowy Cieszyn - Ciemna Strona Cieszyna - Jasne czy ciemne?

Dodaj komentarz

Możesz użyć HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>