Jabłonowo – Szyper

DSC_0535 Jabłonowo – Szyper. Jabłonowo dla Pomorza. Szyper do Krakowa przyjechał z Pomorza. Może nie jest to lokalny browar ale i tak podziękowania dla mamy za pamięć. Z etykiety, poza tym, że piwo składa się z wody, słodu jęczmiennego i chmielu za wiele się nie dowiemy. Jeszcze wzmianka o pasteryzacji i zawartości alkoholu 7,2%. Doświadczenia z mocnymi polskimi lagerami mam różne, ale spróbujmy co oferuje Jabłonowo pod marką Szyper.

Piana umiarkowanie obfita, średni pęcherzykowa. Osiada szybko i redukuje się do cienkiej kożuszka. Piwo jasne, złociste, delikatnie zmętnione. W aromacie dominuje słód. Nie ma tu zbytnio chmielu, na szczęście nie czuć też od razu alkoholu. W smaku słodycz umiarkowana i tu już delikatnie zaczyna wychodzić alkohol. Poza tym zarówno w smaku jak i aromacie nic specjalnego się nie dzieje. Goryczka niska, alkoholowa. Pomimo ogrzewania piwa ciężko doszukać się aromatów chmielowych. Na finiszu mało przyjemny, alkoholowy posmak.

Z ciekawostek, piwo nalane jest w butelkę od Okocimia. Etykieta nie powala na kolana. Zapowiada, że Szyper to jasne, wysoko odfermentowanie piwo i to w sumie się mniej więcej zgadza, choć piwo jest nieco słodkawe. Gdyby nie alkoholowy posmak piwo byłoby całkiem pijalne, nie ma tu poza tym większych wad. Sesyjnym ciężko go nazwać, ale pijalne mogłoby być.

Ocena ogólna 2/5.

Data przydatności – 23/09/2016
Alkohol – 7,2 %
Ekstrakt – ?
IBU – ?
Cena – ?
Skład: Woda, słód jęczmienny, chmiele. Pasteryzowane.

One comment

Dodaj komentarz

Możesz użyć HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>