Bieszczadzka Wataha

Wataha Ursa Wataha, czyli piwo z przemytu. Słowa przemyt użyliśmy tu przesadnie, nie chodzi nam o działalność, którą między innymi zwalczają bohaterowie serialu HBO Wataha, ale prawdą jest, że dotarło do nas kanałem nieoficjalnym. Piwo inspirowane jest nie tylko serialem, w którym główną rolę graja oficerowie Straży Granicznej, ale także Bieszczadami i bieszczadzkimi wilkami. Już na pierwszy rzut oka piwo jest wyjątkowo. Mamy tutaj etykietę o nieregularnym kształcie z metalizowanymi elementami. Naprawdę robi ona duże wrażenie. Przy otwieraniu butelki nie ma charakterystycznego syku, co zapowiada nam niezbyt mocne nasycenie. Po przelaniu do szklanki ukazuje nam się nieco zamglone piwo w kolorze ciemnej miedzi, niestety prawie pozbawione piany. Co ciekawe na dnie nie ma osadu, co jak na piwo niepasteryzowane i niefiltrowane jest niespodziewane. Co prawda nie daliśmy mu zbyt długo postać w lodówce, ale i tak nas to nieco zaskakuje. Jak się można było spodziewać, nasycenie jest słabe. Jeśli chodzi o aromat to po pierwsze jest, i to bardzo intensywny. Po drugie dominują tutaj owoce, z wychodzącą na pierwszy plan pomarańczą. W smaku jest podobnie, główne skrzypce grają akcenty owocowe, a tuż za nimi czai się niezbyt potężna, ale jednak wyraźnie zaznaczona goryczka. Absolutnie nie czuć tutaj 7.2% alkoholu, które według etykiety znajduje się w tym piwie. Ursa Wataha bardzo przypomina nam piwa domowe, czego nie traktujemy tutaj ani jako wady, ani zalety, po prostu takie skojarzenie przychodzi nam od razu na myśl. Piwo jest bardzo przyjemne w odbiorze. Poza nieco zbyt niskim wysyceniem, i bardzo kiepską pianą nie ma się tutaj więcej do czego przyczepić. Z próbowanymi przez nas do tej pory piwami z browaru Ursa Maior bywało różnie, raz lepiej, raz gorzej, a czasami zupełnie kiepsko. To jest to zdecydowanie najlepsze, a etykieta, to już według nas klasa światowa. Po spróbowaniu 2/3 zaplanowanych na ten wieczór piw, Ursa Wataha wysuwa się na prowadzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.