Wielki powrót JCC

Butautų Tamsus Alus Butautų Tamsus Alus, czyli koniec oczekiwania. Kończąc butelkę Tuborga w czerwcu 2011 roku, nawet nie przypuszczaliśmy, że na otworzenie kolejnej butelki piwa w ramach naszych spotkań będziemy musieli czekać aż dwa i pół roku. Wiele czynników, które nie będą tematem tego wpisu, złożyło się na to, że Butautų Tamsus Alus zawitał w naszych kuflach dopiero w listopadzie 2013 roku i wznowił ze strojoną siłą naszą działalność. Dzięki zachowanym notatkom, w ciągu ostatnich dwóch miesięcy, udało nam się opisać wszystkie zaległe piwa i tym właśnie wpisem rozpoczynamy relacje z naszych bieżących spotkań. W ciągu najbliższych dwóch miesięcy na stronie będą już dostępne relacje z wszystkich piętnastu spotkań, jakie odbyły się do tej pory.  Z okazji zbliżającej się czwartej rocznicy naszego pierwszego wpisu, planujemy wprowadzić również pewne zmiany, w których odzwierciedlenie znajdą Wasze liczne i cenne uwagi. A teraz coś dla wszystkich, którym udało się przebrnąć przez ten wstęp i nie mogą się już doczekać opisu Butautų Tamsus Alus. Trzeba przyznać, że była to pozycja godna tak wielkiego wydarzenia, jakim był powrót naszych spotkań. Mimo że to ciemne, herbaciane, mętne, niefiltrowane oraz niepasteryzowane piwo nie znalazło się wśród medalistów trzynastego spotkania, to wypiliśmy je z wielkim smakiem. Słodki, karmelowy zapach unoszący się nad naszymi kuflami, był tak zachęcający, że pospiesznie podnosząc kufle prawie nie zauważyliśmy piany. A może to jednak dlatego, że ten litewski specjał jej nie posiadał? Szybko jednak zapomnieliśmy o tym mankamencie za sprawą, trzymającego bardzo dobry poziom, delikatnego, karmelowego, mocno słodowego smaku, a także za sprawą, odwracającej naszą uwagę, dopracowanej w każdym calu, butelki, którą przez nasze skojarzenia określiliśmy mianem „korsarskiej”. Nasze ponowne narodziny rozpoczęły się bardzo obiecująco, a za chwilę miało być jeszcze lepiej. Jak się okazuje, trzynastka wcale nie musi być pechowa…

 

 

Jeden komentarz Dodaj swoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.