Kolejne podejście do portera bałtyckiego

Porter Warmiński Porter Warmiński, czyli porterowe osiągnięcia z Warmii. W bogatej ofercie browaru Kormoran nie mogło zabraknąć portera bałtyckiego. Pomimo, że nie jest to nasz ulubiony gatunek, to nie możemy nie spróbować. W składzie mamy słód pilzneński, karmelowy i palony. Piwo bardzo ciemne, prawie nie przepuszcza światła. Piana wysoka i dość stabilna, opada bardzo powoli. Smak taki jakiego się spodziewaliśmy, czyli typowo porterowy. Piwo bardzo słodkie, z posmakiem kawowo-czekoladowym. Jak przystało na bałtycki porter mamy tu słuszny woltaż na poziomie 9%. Co ciekawe piwo jest niefiltrowane, ale nie jest zawiesiste. Zapewne to zasługa długiego leżakowania jakiemu zwykle poddawane są portery. W związku z tym, że porterów w Polsce jak na lekarstwo, to doceniamy także i ten z Olsztyna, ale liczyliśmy na więcej. W zestawieniu przygotowanym na dziesiąte spotkanie znalazły się, aż dwa portery, także będziemy mieli szanse porównać je bezpośrednio. Póki co Warmiński ląduje u nas niestety bliżej końca stawki.

Dodaj komentarz

Możesz użyć HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>